top of page
  • Carola Llauró

Vilassar de nou


Mirar endavant i mirar lluny. Aquest és el nostre objectiu i el que us volem mostrar en aquestes pagines que teniu a les mans. Mirar endavant sense obviar el passat i vivint el present, perquè és el conjunt de tot plegat el que ens ha fet com som i ens defineix.

Vilassar té un passat, un passat agrícola però sobretot, i recentment, industrial. La indústria tèxtil va marcar l’urbanisme de Vilassar: des de les fàbriques tèxtils i nous barris per acollir els obrers de les fàbriques (tant locals com nouvinguts) fins els espais de les entitats com la Massa, l´Estrella, els Rajolers, el Casal o el Centre l´Aliança. La indústria tèxtil va confegir un caràcter vilassarenc, un caràcter treballador i autosuficient que s’organitzava col·lectivament mitjançant entitats mutualistes i ateneus. Un passat que se’ns mostra aquest dies al Museu Arxiu a l’exposició l’Abans i + i a la sala d’exposicions de La Massa amb la retrospectiva del concurs de pintura ràpida.

Vilassar té present, un present recent marcat per una crisi econòmica i una situació política convulsa, un present amb canvis molt ràpids i profunds en la nostra societat i el nostre poble. Però malgrat això Vilassar manté aquest sentiment de col·lectivitat i cohesió social. El present de Vilassar és el d’un poble que se’n surt i batega amb força, acceptant i adaptant-se als canvis, però mantenint l’essència vilassarenca. I per comprovar-ho tant sols cal fer un cop d’ull a l’agenda d’actes, activitats i propostes que se’ns ofereixen: n’hi ha per a tothom i per a totes les edats. I són possibles gràcies a les entitats, associacions, clubs i col·lectius, que són vitals per a aquest poble.

Vilassar té futur, un futur que ha de saber aglutinar i mantenir aquesta identitat per projectar-la i fer-la arribar a tots els racons del poble. Un futur que passa per mantenir l’essència de Vilassar però que ha d’acceptar créixer i canviar. I poder tornar a aquell passat en què la gent sortia al carrer, a les places i als parcs per trobar-se, xerrar de tot i de res. Perquè el nostre futur ja és present amb l’exposició ‘Reanimar’ dels nois i noies de l’institut Jaume Almera, en l’espectacle de contes de festa Major del Casal, el correfoc dels Diablons o en la mostra de talent del premis Sant Jordi de la Biblioteca. És present en les nostres escoles i clubs esportius, en les associacions i entitats de lleure i de petita infància.

I ens cal vetllar per aquest futur, mirant endavant i garantint que ningú queda enrere. Mantenint l’esperit vilassarenc i creixent de forma ordenada i respectuosa amb l’entorn natural perquè la nostra gent es pugui quedar aquí i puguem acollir també els nous vilassarencs i vilassarenques. Liderant els projectes de poble i garantint la participació ciutadana i l’activitat d’entitats i associacions. Projectar-nos enfora amb un pol de creativitat i difusió cultural que tingui l’epicentre al teatre de La Massa, cuidant i fent aflorar el talent i les iniciatives locals.

Us proposem un projecte de futur i us proposem que ens hi acompanyeu. Perquè plegats mirarem endavant i arribarem lluny.

Carola Llauró i Sastre



bottom of page