top of page
  • ARA Vilassar

Pressupost 2019: solvència i capacitat

L’Ajuntament tanca el mandat amb els números al dia i capaç d’escriure el millor futur, afrontant amb garanties reptes com el de l’habitatge o l’espai públic.

El ple municipal del 28 de març ha segellat l’inici d’un nou cicle econòmic municipal. L’Ajuntament ja té nou Pressupost, un projecte del govern d’ARA Vilassar que per tercer any consecutiu consolida la sostenibilitat financera en els 4 indicadors de solvència: estalvi net positiu d’1M€; romanent de tresoreria positiu d’1,1M€; deute viu d’un 75% (que era del 280% a inici de mandat); i un període mitjà de pagament a proveïdors de 30 dies. Els millors arguments per encarar el final del Pla de Viabilitat Financera, que acaba aquest 2019, però sobretot obtenint el múscul necessari per resoldre qüestions estructurals que permetran a l’Ajuntament funcionar durant el proper mandat sense càrregues d’èpoques anteriors, amb uns números realistes, una reducció de la càrrega financera i l’estabilització de dèficits històrics i estructurals com el que es produïa al capítol 1.


Aprovem un Pressupost General que ascendeix a 12,3M€, amb l’empresa municipal definitivament orientada a la prestació de serveis bàsics i sanejada, i completant remunicipalitzacions de serveis que passaran a gestió directa, com l’assessorament jurídic municipal i el servei d’arxiu. Simultàniament, es resolen càrregues històriques que arrossegava l’Ajuntament com la indemnització del mur de Can Silva, després d’assolir un acord que permet superar una situació que portava un any encallada. I un pressupost, d’altra banda, que s’aprova per unanimitat a la mesa negociadora amb els sindicats i els representants dels treballadors.



Si les previsions d’ingressos i els mecenatges comprovats s’acompleixen, tal com està previst, arribarem a finals de 2019 no només amb un grup municipal completament sanejat, sense càrregues, eficient i al dia, sinó també capaç de decidir com enfoca la gestió dels recursos un cop superada la llosa de l’endeutament històric. Entre les prioritats que ara es podran afrontar destaca una emergència social de primer nivell: la falta d’habitatge per a famílies desafavorides. S’hi actuarà per mitjà del conveni amb Habitat 3, que es materialitzarà amb la intervenció sobre habitatges buits perquè hi visqui qui més ho necessita (i sense que això suposi augmentar la pressió fiscal). En el capítol d’inversions, es contemplen actuacions en equipaments municipals com són la Nau Vella de Can Manyer, el Poliesportiu Municipal i una primera inversió postcrisi considerable en la millora de l’accessibilitat i l’estat de la via pública. Així mateix, també s’augmentarà la plantilla de la Policia Local per millorar la seguretat.


Per últim, els únics canvis que s’introdueixen a nivell fiscal són un perfeccionament del sistema de tarifació social de la llar d’infants i millores tècniques que beneficiaran als veïns i veïnes.




bottom of page