top of page
  • ARA Vilassar

Posem la directa, consolidem el consens

El ple municipal del mes de juny va servir per culminar el procés de reforma dels dos reglaments que regulen els espais de decisió, informació i consulta (ROM i Participació) i iniciar els tràmits per ampliar els usos dels polígons. També va beneir la municipalització del cementiri, fins ara parroquial.


El ple va començar amb la lectura d’una declaració institucional de consens amb motiu de la diada del 28J, centrada especialment en els Fets d’Orlando. Tot seguit, es va nomenar per unanimitat el músic Jordi Soler i Galí, “Toti” Soler, fill predilecte de Vilassar. Aquest dissabte se celebrarà l’acte institucional de nomenament i, tot seguit, un concert seu als jardins del Castell, en el marc dels actes del Vilazari 978.

Però els elements nuclears d’aquest ple van ser fonamentalment tres, i tots tres suposen passos significatius d’aquest mandat en curs:


PROMOCIÓ ECONÒMICA, VILASSAR INDUSTRIAL. S’inicien els tràmits per demanar l’ampliació dels usos industrials del polígon, per facilitar el seu desplegament i la recuperació econòmica del municipi a partir de l’impuls de sectors productius.


APROFUNDIMENT DEMOCRÀTIC, IMPLICACIÓ I PARTICIPACIÓ CIUTADANA. S’han aprovat definitivament els canvis als dos reglaments que tracten aquest àmbit. Tenim un nou ROM, modern, que compleix amb els índex de transparència (permet publicar béns i activitats dels electes, videoactes dels plens i l’assistència de l’oposició a les Juntes de Govern Local), aprofundeix en els drets democràtics de ciutadans, entitats i regidors, i agilitza els processos administratius. També s’ha aprovat un nou reglament de participació que dota de funcions concretes els consells, els obre encara més a la ciutadania i regula de forma específica les consultes ciutadanes, rebaixant el llindar mínim de participació per prendre en consideració el resultat d’una consulta del 40% al 30%.

Ambdós documents es van aprovar amb un ampli consens (12 vots el ROM i 10 el de Participació), després d'acceptar la majoria d’esmenes del grup, que milloraven la proposta inicial. Pel que fa a la participació ciutadana, ARA VILASSAR considera que és un complement fonamental i absolutament necessari de la democràcia representativa, que també entenem necessària i positiva. El procés d’empoderament ciutadà s’ha de fer sobre la base de la implicació i la informació prèvia i contrastada, i mai com un gest estètic sense participació real. És per això que som prudents i preferim anar construint les dinàmiques de participació de forma progressiva, perquè consolidin i arrelin en el conjunt d’una societat vilassarenca que volem diversa i crítica.


CANVI DE TITULARITAT DEL CEMENTIRI, QUE PASSA A SER MUNICIPAL. El Ple ha aprovat, de nou per àmplia majoria, un conveni amb la Parròquia de Sant Genís que traspassa a l'Ajuntament la titularitat del cementiri, que passar a ser municipal, i d'una parcel·la rústica de muntanya, així com també contempla la cessió d'ús temporal de la Capella i els jardins de Sant Sebastià. Això suposa una fita històrica que resol el debat a Vilassar sobre els serveis funeraris a curt i mitjà termini, ja que amb la titularitat municipal de l’equipament aquest es pot obrir al conjunt de confessions i, el que és més important, establir un calendari de reformes per introduir millores i garantir el bon estat i l’accessibilitat del cementiri ja municipal. Des d’ARA VILASSAR celebrem aquesta fita assolida, que era un dels punts icònics del programa electoral que vam presentar el mes de maig del 2015.


A banda d'aquests punts, es va donar compte d’un conveni amb el Consell Comarcal per elaborar un Pla d'Acollida de la nova població a Vilassar, un nou servei que no suposarà cap cost afegit i que ens permetrà avançar en les polítiques d'inclusió de la nova població a la dinàmica del nostre municipi.


El ple va acabar amb els precs i preguntes on el govern va verbalitzar de nou dos compromisos clars:


1) Ningú a Vilassar es quedarà sense sostre. Això implica que si BANKIA no respon s’hauran de fer actuacions per recuperar les cases de pas a finals de mes de juliol, obrir-les i tornar a permetre que desenvolupin la funció que havien tingut fins a desembre del 2015.


2) El 2017 no s’incrementaran més impostos ni taxes. Som conscients que els darrers anys s’ha incrementat a Vilassar la pressió fiscal fins a situar-la en la mitjana dels pobles amb unes característiques equiparables. Ha estat una de les mesures, combinades amb la gestió exemplar de l’endeutament i la rigorositat absoluta en la gestió dels recursos públics, que han permès avançar cap a l’equilibri econòmic municipal sense haver de retallar serveis de forma dràstica ni eliminar l’activitat cívica, popular i associativa del municipi, de la que ens enorgullim i forma part intrínseca de la nostra identitat com a poble.


Els darrers mesos de l’any hauran de servir per aprofundir en aquest camí a partir d’entrar a fons en l’estudi dels serveis, el seu cost i les seves prestacions, culminar l’acord amb CAIXABANK per completar el sanejament de VISERMA i la seva conversió a empresa prestadora de serveis, i fer un primer retorn públic de l’execució i el compliment dels punts del Pla d’Actuació Municipal, un any després de la seva aprovació.


bottom of page