top of page
  • ARA Vilassar

Mà estesa però demanem lleialtat

Aquest ple de maig ha estat prolífic en posicions simbòliques potents: l’inici de tràmits per reconèixer la trajectòria del músic vilassarenc Toti Soler com a fill predilecte del municipi i l’aprovació d’una proposta del Consell d’Infants per instal·lar una tirolina homologada al Parc de Can Rafart (proposta aprovada per unanimitat). També es va donar compte d’un conveni amb el TecnoCampus per reforçar l’impuls a l’estratègia de Turisme, es va explicar un acord de la Diputació de suport i cobertura als processos de municipalització de serveis (com el que hem culminat del servei de brossa), i es va presentar la liquidació del Consorci de La Massa amb 12.000€ de romanent de tresoreria positiu. L’informe de morositat, d’altra banda, no ofereix dades tan positives com en exercicis anteriors: el compliment del Pla d’Ajust ha comportat l’amortització de grans quantitats de deute i això ha provocat tensions a la tresoreria que estan en via de resoldre’s. Per últim el ple de maig va aprovar presentar batalla judicial davant l’Estat per la impugnació de les quotes que paguem anualment a l’AMI i rebutjar la suspensió de les lleis catalanes d’emergència social per part del TC.


No obstant això, el tema central del Ple fou el Reglament Orgànic Municipal (ROM), una norma fonamental de règim interior, que regula el funcionament dels grups municipals en el marc de consistori, els òrgans de govern, i aspectes clau en termes de publicitat de les accions, transparència i participació. L’objectiu de l’equip de govern és modernitzar aquesta norma municipal per tal d’adequar-la als nous temps.


L’aprovació inicial del ROM es dugué a terme el ple de febrer, a partir dels 7 vots d’ARA Vilassar. Després d’un parell de mesos d’informació pública, presentació d’al·legacions i converses amb els grups, el ple de maig havia de votar de forma definitiva el ROM. Amb la voluntat d’assolir el màxim consens i enriquir el document inicial s’han acceptat o acordat la majoria d’al·legacions i propostes dels grups municipals; 13 de les 17 al·legacions de la CUP es reflecteixen al document, i de les que s’han desestimat, dues ho han estat per motius estrictament jurídics i dues són qüestions menors (la presència o no del retrat del President de la Generalitat a la Sala de Plens i la millor manera d’informar la ciutadania que encara no té accés a internet). També s’han acceptat moltes al·legacions de CiU i fins i tot dues del PP.


Entre altres coses, el nou reglament facilita les intervencions de la ciutadania i les entitats al ple, obre la porta a substituir l’acta en paper per una videoacta de les sessions (amb l’opció d’una transmissió en directe), permet un eventual canvi d’ubicació de la sessió o contempla la presència de membres de l’oposició a les reunions de la Junta de Govern. També busca facilitar la tasca dels regidors: amplia el termini de convocatòria dels plens i de lliurament de la informació (a més d’instituir la tramesa de documentació en format obert perquè sigui processada de manera més senzilla). També s’adapten els formularis de declaracions de béns i activitats dels electes per poder-los publicar complint amb la llei de transparència i respectant la protecció de dades personals, i es blinda i reforça l’esforç municipal de comunicar informació relativa als òrgans de decisió i a les mesures que s’adopten.


Els grups municipals d’ARA Vilassar i la CUP estan d’acord amb el reglament presentat ahir. ARA Vilassar i la CUP han invertit temps en treballar conjuntament en vistes a un acord, des de l’aprovació inicial del ROM el passat febrer. 9 vots legitimen amb escreix el reglament.


Ara bé, en la sessió plenària d’ahir, els grups municipals de CiU, el PP i el PSC, van demanar més temps per aproximar-se al consens i refrendar una norma amb el màxim de vots possibles. ARA Vilassar referma la seva voluntat, expressada des del minut 0 del nou mandat, d’afavorir tant com sigui possible consensos amplis en qüestions fonamentals. El ROM ho és com a norma d’obligat compliment per al conjunt de grups municipals. Per aquest motiu, i pel fet de disposar de marge de temps, l’alcalde va estimar deixar sobre la taula l’aprovació definitiva del ROM, el qual s’aprovarà definitivament en el Ple de juny. Però ARA Vilassar fa les següents observacions al respecte:


1. Hi ha hagut temps suficient per mostrar voluntat d’acord per part de tots els grups municipals, i la feina realitzada, tècnica i política, a fi i efecte de consensuar el reglament, ha estat impecable. Si ens convé més temps, és per afavorir que els grups de CiU i el PP acabin de realitzar la feina que pel motiu que sigui, no han pogut realitzar fins ara.


2. L’acord amb la CUP és irreversible en els termes que s’ha produït. Per això cap incorporació dels altre grups al consens no farà perillar els termes de l’acord.


3. ARA Vilassar té la voluntat d’afavorir més sumes en favor de l’aprovació inicial. Demanem esperit constructiu als grups de CiU i PP. Esperem i desitgem que en aquest punt actuïn amb lleialtat i ens demostrin a tots i a totes que en el rerefons de la demanda de més temps no hi ha tacticisme ni voluntat obstruccionista.


4. Des del respecte per l’autonomia de cada grup, volem aprofitar aquest temps perquè el PSC reconsideri el seu posicionament abstencionista respecte de la proposta de ROM, i se sumi a la majoria de 9 vots assolida. En parlarem. ARA Vilassar desitja que la majoria plural d’esquerres del Ple s’expressi conjuntament tantes vegades com sigui possible. Les esquerres del Ple de Vilassar disposen d’una majoria de 10 regidors i regidores: ARA Vilassar, la CUP, i el PSC.


5. La modernització del ROM és un element cabdal per tal d’adequar les normes als avenços tècnics, jurídics i polítics del segle XXI. Per tant, ARA Vilassar vetllarà perquè el reglament no faci cap pas enrere en tots els aspectes que garanteixen aquesta modernització de la norma.


Finalment, en el Ple de juny, a banda del ROM, l’equip de govern portarà a aprovació definitiva el Reglament de Participació. Aprofitem per reclamar aportacions als grups municipals que encara no ho hagin fet. No en tot podrem disposar de majories molt amplies, però ARA Vilassar no pot admetre cap acusació que impliqui manca de diàleg per part de la formació del govern. I si es produeix, la majoria de vegades és per ocultar que hi ha qui hi hauria d’estar més per la feina que correspon als representants polítics.



bottom of page