top of page
  • ARA Vilassar

Planificació, democràcia i acció

El ple municipal de febrer constitueix l’inici d’una etapa de concreció: el punt de partida efectiu de projectes icònics del mandat 2015-2019: aprofundim en participació i transparència, acollim projectes turístics ambiciosos i donem carta de naturalesa a la gestió directa del servei de brossa.


Entre els punts més significatius tractats a la sessió plenària del dijous 25 de febrer assenyalem una fita crucial en l’àmbit de la participació: seguint les línies marcades pels compromisos electorals i pel propi Pla d’Actuació Municipal, el ple va aprovar l’actualització i modernització del Reglament Orgànic Municipal (ROM), amb mesures com l’agilització dels plens, l’ús dels vídeo-actes, l’obertura de les Juntes de Govern a l’oposició o les intervencions ciutadanes en la discussió pública. També es va aprovar adaptar la norma municipal a la nova Llei de Transparència (ja en vigor), complementant amb la nova normativa el funcionament de l’actual portal vilassarenc de transparència.


Dins també de l’àmbit de la participació el ple va aprovar una millora del Reglament de Participació de 2011 pel que fa a consells i consultes ciutadanes. En el primer cas es busca dotar de contingut concret els diversos consells i modificar la composició del Consell de la Vila, que a partir d’ara és composarà en una tercera part de persones proposades per consens del Ple; una altra tercera part seran vilatans proposats per les diverses entitats i sectors professionals; i la tercera part restant es buscarà per mitjà d’un sistema de trucades aleatòries a la ciutadania. Pel que fa a les consultes ciutadanes perseguim aprofundir en la seva essència i precisar el seu funcionament. Així, es rebaixa del 40% al 30% el mínim de participació (del padró major de 16 anys) per tal els resultats siguin presos en consideració; s’adapta a la Llei Catalana de Consultes – que és més àmplia i completa -, i s’introdueixen com a matèria necessària de consulta totes aquelles decisions al voltant de projectes que modifiquin de forma significativa i permanent la dinàmica del municipi. Val a dir que en matèria de qualitat democràtica, ARA Vilassar veu amb preocupació com un reguitzell de consultes ciutadanes que s’estan celebrant a la comarca obtenen una escassíssima participació i resultats discutibles en termes de progrés: som partidaris de la corresponsabilitat en l’assumpció de polítiques públiques i dels processos participatius en l’adopció de determinades resolucions, però estimem que els governs tenen legitimitat democràtica per liderar projectes i prendre decisions. De costat amb al ciutadania, explicant-nos bé i escoltant activament, però –igualment- amb la ferma voluntat d’actuar i fer-ho, també, d’acord amb el perfil polític del govern.


En matèria de promoció econòmica el ple va servir per iniciar un projecte d’allotjament turístic innovador que també permetrà reviscolar una zona actualment degradada: el projecte de ‘càmping’ de cabanes sobre arbres a la zona de Masvidal, on actualment hi ha una nau en runes; aquest immoble es transformarà per convertir-se en l’equipament de serveis d’un assentament de 10 bungalows alçats. La transformació serveix per sanejar l’espai, incrementa l’activitat econòmica del municipi i no suposa cap problema de caràcter ambiental en una zona de transició entre el nucli urbà i el Parc Serralada Litoral. El projecte ens engresca per molts motius, però fonamentalment perquè reforça el vessant turístic de Vilassar amb més places d’allotjament i serveis, i perquè s’acompanyarà d’una oferta ocupacional.


En l’àmbit de les gestió de serveis municipals destaquem el fet que hem tancat el procés per començar a prestar de forma directa el servei de brossa mitjançant l’empresa municipal de serveis VISERMA. Es tracta, d’entrada, d’una mesura d’estalvi que a mig termini comportarà un conjunt de mesures que han d’incrementar la qualitat de la gestió dels residus urbans: no tindria cap sentit optar per la gestió directa de serveis públics obligatoris si la seva finalitat, el servei al qual té dret la ciutadania, no impliqués millores tangibles.


Més enllà d’aquestes fites, el ple va donar suport a la declaració de Sant Sadurní d’Anoia per impulsar mesures municipals contra el canvi climàtic, i també va expressar el nostre més sentit dol per la pèrdua de la Muriel Casals i un enèrgic homenatge a la seva figura. Per últim, enfront el PP, vam manifestar que pel que fa al deute de la Generalitat vers l’Ajuntament rebutgem el dirigisme polític contra el govern de Catalunya alhora que defensem els interessos generals del nostre municipi reclamant els pagaments que se’ns deuen: des del govern ja es fa pressió per tal de resoldre aquesta qüestió. El deute actual ascendeix a 810.000€, diners que condicionen en bona mesura el marge de maniobra de les actuacions de 2016. És convenient anotar en aquest sentit que el deute que acumulen actualment diferents institucions i particulars amb l’Ajuntament de Vilassar ascendeix a 4.000.000 d’euros: amb la liquidació només d’una quarta part d’aquest deute desapareixerien les tensions de tresoreria de la institució durant tot l’exercici 2016.





bottom of page