top of page
  • ARA Vilassar

2016: pressupostos de resistència, fonaments sòlids per al futur

El ple municipal aprova un pressupost realista, ajustat als objectius marcats i anunciats al Pla d’Ajust, a la campanya electoral d’ARA i al Pla d’Actuació Municipal

El govern municipal posava ahir sobre la taula del ple municipal una proposta de pressupost pel 2016, el primer pressupost del mandat. El pressupost és aquella eina de gestió pública on, de forma sistemàtica i ordenada, es concentren el conjunt de béns, serveis i actuacions que es pretenen dur a terme, finançats a càrrec dels fons públics, per tal d’avançar en el desenvolupament de les polítiques públiques municipals. És per tant segurament l’element polític, tècnic i econòmic més important del nostre Ajuntament, entorn el que bascula la política econòmica i totes les actuacions que es desenvoluparan al llarg del 2016.

Cal dir que arribàvem a l’elaboració d’aquest pressupost en bones condicions. Es compleix el Pla d’Ajust iniciat el 2012 i, per tant, ens trobem en un context de reducció constant del deute viu (ara mateix situat en 25M€ a l’espera de culminar un acord amb BANKIA que implicarà una reducció dràstica d’aquest deute i que explicarem properament), i amb un bon índex de pagament a proveïdors (15 dies Ajuntament, 37 dies l’empresa municipal VISERMA). Hi ha molt camí per fer però la direcció presa aconsegueix resultats evidents. Per tant, es persisteix amb un pressupost realista pel que fa a la previsió de despeses i molt prudent en la previsió d’ingressos. No fem fum i seguim els objectius marcats i anunciats al Pla d’Ajust, a la campanya electoral i al PAM.

Els principals objectius d’aquest pressupost, xifrat en 11M€ i escaig, són els següents:

  • Garantir la qualitat dels serveis municipals bàsics i obligatoris i persistir en les polítiques de suport a la cultura, l’educació, l’esport i l’acció i cohesió social. Es manté la despesa social malgrat la reducció del conjunt del pressupost.

  • Continuar amb l’increment de l’eficiència econòmica de l’estructura, la gestió dels recursos i els serveis de l’Ajuntament. Optimitzem recursos.

  • Insistir en la reducció progressiva del deute. En aquest sentit és estratègica la dació en pagament a BANKIA que culminarem aviat.

  • Caminar cap a un Ajuntament que sigui capaç de finançar la seva despesa present i futura amb recursos propis.

  • Compliment dels deures pendents envers els treballadors públics: increment de l’1% marcat per llei i retorn de la catorzena paga del 2012.

  • Increment del pressupost de l’empresa municipal VISERMA i del seu personal – amb els que ja prestaven fins ara el servei - per cobrir els serveis bàsics en procés de municipalització: obres a la via pública i recollida de la brossa.

  • Suport a les polítiques actives de promoció econòmica i de la Vila, turisme i comunicació institucional.

  • Culminació dels projectes endegats: nou refugi d’animals, recuperació de l’Estrella, millores a l’espai públic i intervencions al carrer.

  • Inversió en eficiència energètica per reduir contaminació i millorar en les polítiques d’estalvi. Enllumenat públic, mesures en aquest sentit en diversos equipaments, nou vehicle municipal elèctric.

La publicitació i explicació d’aquests pressupostos és un compromís ferm del govern municipal, i és per això que es convocarà a tota la ciutadania el proper divendres 22 de gener a les 19.30h a una audiència pública al Museu Arxiu, on s’exposaran els pressupostos en línia amb el PAM discutit aquests mesos i tot el que se’n deriva respecte de les actuacions i operacions de l’Ajuntament aquest any 2016 que estem a punt d’encetar.


bottom of page