top of page
  • ARA Vilassar

Primer ple ordinari, primeres passes compartint horitzons

El ple de juliol, punt de partida d’un procés de deliberació pública del Pla d’Actuació Municipal


Dijous passat es va celebrar un ple profitós, amb un bon clima entre els diferents grups. Des del punt de vista d’ARA Vilassar volem explicar els elements que destaquen pel que fa al contingut de les exposicions i les discussions públiques (per a una crònica detallada es poden consultar les actes un cop s’hagin publicat).


El ple va suposar el punt de partida d’un procés de deliberació pública del Pla d’Actuació Municipal (PAM). L’equip de govern portava a aprovació inicial 116 propostes d’actuació per al mandat 2015-2019, contingudes en un avantprojecte que contempla els següents eixos generals d’actuació: a) La voluntat de reforma de l’administració, de manera que l’Ajuntament millori en la prestació dels serveis públics, orienti la dinàmica de treball per objectius, i sigui capaç d’avaluar resultats per generar cercles constants de millora en el funcionament municipal; b) Aprofundir en les pautes de participació política, amb l’objectiu de conformar més implicació ciutadana en l’elaboració i la implementació de les polítiques públiques locals i en el coneixement de causa de les actuacions municipals i les iniciatives cíviques; c) Continuar amb la línia de reducció del deute financer, preservant, alhora, la cartera de serveis públics, i generant polítiques de reactivació econòmica centrades en la concreció operativa del Pla Estratègic de Turisme i el desplegament del potencial industrial de Vilassar; d) Transformar l’espai públic vilassarenc segons l’objectiu de millorar la qualitat de la convivència veïnal, els elements de mobilitat i accessibilitat, i afavorir que el nostre territori sigui un receptacle amable per al visitant; e) Prioritzar les polítiques socials integrals des d’una perspectiva d’inclusió social, de manera que en els àmbits de la pobresa, l’ocupació, l’educació, l’habitatge, l’accés als serveis, el cicle d’edats -entre d’altres qüestions- Vilassar sigui espai referent de cohesió comunitària; f) mantenir la pauta de lleialtat a les aspiracions democràtiques d’una amplíssima majoria de la nostra població, fermament favorable a la independència nacional.


L’equip de govern presentarà en les pròximes setmanes una proposta metodològica del procés participatiu que haurà de conformar una proposta definitiva de PAM. Serà necessari obrir un ventall ampli d’explicació i de contribucions, que comprendrà els grups polítics, el personal mateix de l’Ajuntament, el conjunt de persones vinculades als diferents consells de participació, les entitats i les associacions veïnals, i la ciutadania de manera directa.


ARA Vilassar vol agrair el marge de confiança dels grups municipals del ple. De diferent manera: d’una banda, agraïm molt sincerament el sí crític a l’aprovació inicial del PAM per part de la CUP i el PSC; d’altra banda, reconeixem el marge que proporcionen les abstencions de CiU i el PP. Serà en l’aprovació definitiva del PAM, prevista per desembre vinent, que podrem tenir un panorama clar dels nivells de confluència programàtica per part dels diferents grups municipals.


Volem destacar, també, que durant aquesta setmana ARA Vilassar ha treballat per arribar a un acord a fi de donar suport a la moció de la CUP, relativa a “Impulsar accions de naturalesa política per desenvolupar una auditoria ciutadana del deute i millorar el nivell de transparència municipal”. ARA Vilassar no duia al programa una proposta d’auditoria, però entenem que la iniciativa de la CUP és positiva i compartim la voluntat d’explicar clarament en què consisteix el deute municipal; trobem que és una oportunitat que amb les fórmules de fiscalització ciutadanes que es creguin pertinents se sàpiga clarament què es deu i per què es deu. Afegim a això la nostra proposta programàtica de donar a conèixer de manera exhaustiva en què consisteix el conjunt de la despesa pública municipal, especialment relativa a la prestació de serveis públics, siguin obligatoris o voluntaris. Impulsarem, com no podria ser d’altra manera, totes les actuacions de transparència que la moció expressa i que ja teníem prevists d’implementar.


Per acabar, dues qüestions més que es van comentar en el ple i que, al nostre parer, mereixen una atenció especial. D’una banda, se’ns han demanat els comptes de les diferents activitats cíviques en què l’Ajuntament ha col·laborat o bé organitzat. En concret: el Festival Revela-t, el Vilazari, i les recuperades Festes de El Pi. Es facilitarà tota la informació raonada, que contindrà els elements de despesa, organitzatius, i una explicació valorada dels impactes positius per a Vilassar del fet d’impulsar i mantenir en calendari aquestes actuacions. D’altra banda, diversos veïns de Can Rafart van assistir al Ple per mostrar el seu descontentament per l’ús intensiu que es fa del parc, fet que pertorba el seu dret al descans. Sobre aquest afer s’expressà la voluntat ja posada en marxa d’esponjar les activitats arreu del territori de Vilassar i de controlar més el so, sobretot entrada la matinada. Al ple també van assistir representants del Vilabarraques, que van explicar la seva activitat i es van mostrar d’acord a controlar millor la sonorització de l’esdeveniment que tindrà lloc durant la Festa Major. ARA Vilassar entén que hem de concretar aquestes mesures correctores; que ho hem de fer des del diàleg. Les entitats que fan ús del nostre espai públic també generen contribucions molt positives per a la comunitat, de manera que aquest equilibri entre l’activitat i el dret al descans ha de ser possible si volem un poble viu.


Finalment, ARA Vilassar va començar el mandat expressant la voluntat de no actuar amb una filosofia de majoria absoluta. Mantenim aquesta voluntat i esperem que els diferents nivells d’acord es puguin anar mantenint. En democràcia això no sempre és possible, però tenim clar que el que ens reclama la ciutadania és que treballem els acords tant com sigui possible.


Bon estiu per a tothom!



bottom of page